dissabte, 24 de setembre del 2011

Trau la llengua, el programa de Canal 9 sobre el valencià

Des del mes de maig d'enguany, la televisió pública valenciana ofereix en la graella un programa interessantíssim. Parlem de Trau la llengua (diumenges, 21.45 h, i a qualsevol hora en la pàgina web), que és la versió valenciana de El caçador de paraules, que va emetre TV3 fa uns anys. El presentador, el suecà Eugeni Alemany, visita cada setmana diversos pobles valencians a la recerca d'expressions populars relacionades amb un tema concret. En els 11 programes que s'han emés, s'hi han tractat qüestions com l'oratge, els jocs populars, les begudes, la música, l'amor, el foc o les llegendes, entre d'altres.


Engeni Alemany presenta 'Trau la llengua'
El programa presenta una sèrie de seccions fixes. La part principal es basa en entrevistes o xarrades disteses amb persones relacionades amb el tema que es tracta, les quals presenten una sèrie de paraules i d'expressions singulars pròpies d'eixe àmbit. A banda d'això, també hi podem trobar altres apartats: «Què vol dir?» ens presenta l'etimologia i l'evolució d'algunes paraules; «UVItuari» ens mostra paraules genuïnes en desús o ja desaparegudes; «Paraula fantasma» ens explica paraules que no apareixen als diccionaris però que són vives; el «Travallengua» de Pep Botifarra posa a prova la nostra agilitat verbal; «D'on són?» ens proposa endevinar de quin poble són les persones que apareixen parlant entre tres opcions que hi ha per triar. A més d'això, el fet que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua col·labore en el projecte és una garantia de qualitat i de veracitat de les explicacions.


Finalment, vos recomanem que feu una visita al compte de Facebook de Trau la llengua, que ja té vora 2.000 seguidors, i en el qual els espectadors podem aportar els nostres coneixements lingüístics sobre el tema que es proposa. Al final del programa, Eugeni Alemany comenta les aportacions més interessants de l'audiència de cada setmana.


Però molt millor que explicar-ho, és veure-ho. Vos deixem el vídeo del primer Trau la llengua i este enllaç a Caçador de paraules: València i les falles. Aprofitem per a convidar-vos a visitar les seccions de «A la carta» de Canal 9 i TV3, que podeu trobar en els enllaços de la columna de la dreta d'este blog, en la secció «Mitjans de comunicació». Esperem que vos agrade! 



3 comentaris:

  1. respecto al programa de hoy en el apartado donde ha salido Castalla lo he visto muy breve, por ejemplo los chicos de malabares hicieron muchas más cosas y a penas han salido quien no los conozca ni los ha olido y el pueblo no es que sea monumental pero hay cosas bonitas para ver, sin ánimo de ofender pero lo he visto muy pobre.

    ResponElimina
  2. no me a gustado nada este programa

    ResponElimina
  3. Lamente que no vos haja agradat el programa. En qualsevol cas, l'objectiu de Trau la llengua no és fer un recorregut turístic pels pobles valencians, sinó mostrar la riquesa del valencià, especialment en relació amb el tema que es proposa en cada programa. Com que el capítol d'anit tractava sobre la música, qui tenia el protagonisme era el discjòquei castallut, mentre que els malabaristes apareixien com una nota de color.

    En qualsevol cas, vos anime a donar una altra oportunitat al programa i que el jutgeu pel que és, no pel que vos agradaria que fóra.

    Salut!

    ResponElimina