divendres, 21 d’octubre del 2011

Recull de notícies de la setmana: Escriptors valencians TV, AVL, queixes per l'ús valencià i llenguatge administratiu

Fragment de la pàgina d'inici
Esta setmana, el blog Saps què vull dir-te? ens informava que l'Associació d'Editors del País Valencià ha posat en marxa el projecte Escriptors valencians TV. Es tracta d'un lloc web on podem trobar multitud de vídeos relacionats amb la literatura i el món editorial valencià, estruc-turats en tres apartats principals. La secció Llibres ens mostra comentaris i reflexions sobre obres en la veu dels que més en saben: els mateixos autors. En l'apartat següent, els autors ja no parlen d'una obra concreta, sinó que es presenten a ells mateixos i les característiques més destacades de la seua literatura. Finalment, a Editorials podem trobar entrevistes a editors i vídeos promocionals de les empreses d'edició. Vos animem a fer-hi una visita i conéixer un poc millor l'activitat dels autors i editors que es guanyen la vida fomentant la nostra llengua. Possiblement, hi trobareu més d'un motiu per a comprar un llibre en valencià.


Pérez Saldanya
L'AVL publicava en la seua web que Ascensió Figueres ha dimitit del càrrec de presidenta, que exercia des de la creació de la institució ara fa deu anys, per a presentar-se a les eleccions generals per la circumscripció de Castelló. El vicepresident, Manuel Pérez Saldanya, ocuparà la Presidència en funcions fins que tinga lloc el ple extraordinari en què s'elegirà tant el nou president com la Junta de Govern de la institució i que està previst per al 18 de novembre. Alguns mitjans, com el El Punt - Avui, manifestaven que una possible candidatura de consens podria estar encapçalda per Ramon Ferrer. A banda d'això, l'AVL també ha decidit per unanimitat que Vicent Andrés Estellés i Joan Roís de Corella seran els Escriptors de l'Any del 2012 i 2013, respectivament.

Esta setmana hem llegit al blog de la Coordinadora de Dinamització Lingüística (CDLPV) que el Síndic de Greuges va tramitar un total de 2.045 queixes en relació amb l'ús del valencià durant l'any 2010. Esta xifra sorprén encara més quan considerem que, en els tres anys anteriors, les queixes rondaven la centena. El síndic atribueix este augment tan considerable (que, si no ens enganyem, ronda el 2.000%) a la presentació de nombroses queixes col·lectives i argumenta que este fet no implica que estiguem davant d'un conflicte lingüístic, ja que moltes queixes feien referència a l'incompliment dels drets dels valencianoparlants en pàgines web públiques. Si voleu llegir una valoració més extensa sobre la qüestió, vos remetem a l'enllaç de la CDLPV.  

Portada del manual
de les universitats 
I acabem el nostre repàs amb una notícia referent al castellà però que també pot tindre algunes repercussions en el valencià. Fundéu ha difós una sèrie de documents elaborats per una comissió creada pel Ministeri de Justícia amb l'objectiu d'establir una sèrie de recomanacions lingüístiques per a fer accessible el llenguatge jurídic i, per extensió, administratiu. Moltes d'estes recomanacions ja fa temps que apareixen en els manuals de llenguatge administratiu valencians (podem citar, a tall d'exemple, el Manual de documents i llenguatge administratiu de les universitats valencianes i el Manual de documentació administrativa de l'AVL). Encara que arriba amb uns quants anys de retard, cal aplaudir la iniciativa del Ministeri i esperem que tinga el ressò que mereix entre els professionals: primer, perquè és un dret dels ciutadans que els documents que regulen la seua activitat, les seues obligacions i els seus drets no es compliquen amb recargolaments lingüístics innecessaris; i, segon, perquè ens estalviaran molt de temps als que dediquem part de la nostra activitat professional a traduir i corregir estos textos. Al cap i a la fi, estes recomanacions no tenen res d'extraordinari: només demanen aplicar el sentit comú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada