divendres, 7 d’octubre del 2011

Recull de notícies de la setmana: documentals, presentacions, Sanchis Guarner i més

Continuen els homenatges a la figura de Sanchis Guarner en el centenari del seu naixement. A més de l'entrada que li vam dedicar en este blog fa unes setmanes, l'Ajuntament de Paterna ha decidit atorgar-li, a títol pòstum, la Distinció al Mèrit Lingüístic que es concedeix amb motiu de la celebració del 9 d'Octubre. Normalment, la distinció es lliura a persones que han destacat en la defensa, la promoció i l'ús del valencià i que estan vinculades a Paterna. Tot i això, enguany l'ajuntament ha volgut fer una excepció amb la figura del gran filòleg valencià, atés que les seues aportacions van posar els fonaments imprescindibles perquè la lingüística valenciana evolucionara dins dels criteris científics en què es mou en l'actualitat. El Ple extraordinari del 9 d'Octubre tindrà lloc dissabte a les 20 h.

També per la proximitat de la diada dels valencians, Televisió de Catalunya presenta el documental Una llengua que camina. L'obra pretén fer una radiografia de l'estat de salut del valencià a través de les reflexions i el seguiment de la vida quotidiana de cinc persones d'àmbits diferents que viuen distribuïts per tota la geografia valenciana. Este documental és una producció del portal de notícies Vilaweb, en col·laboració amb Escola Valenciana, Edicions Bromera, Edicions 96 i l'Institut Català de les Indústries Culturals. Si hi esteu interessats, el podreu veure en diverses emissions al llarg del cap de setmana: divendres 7 d'octubre a les 23.45 h per TV3 Inter-nacional, la matinada de divendres a dissabte a les 00.06 h per Canal 33 i a les 5.30 h per TV3 Internacional, i, finalment, el dilluns 10 a les 11.55 h per Canal 33. I si la vostra plataforma de televisió digital no vos permet veure estos canals, no patiu: el podreu trobar ben prompte en la secció de vídeos del programa El documental

El dijous 6 d'octubre, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va presentar el Llibre d'estil per als mitjans audiovisuals en valencià, que és el resultat de les demandes que el sector féu a l'AVL durant les jornades que la institució va organitzar els anys 2007 i 2008. L'obra s'estructura en quatre grans apartats (marc lingüístic, elocució i pronunciació, morfosintaxi i lèxic) més una sèrie de documents annexos. Amb esta publicació, la institució pretén orientar els professionals del sector en l'ús d'uns criteris lingüístics més homogenis. De moment, el Llibre d'estil no es pot consultar en línia, però esperem que siga possible en poc de temps, de la mateixa manera que es va fer amb el Manual de documentació admnistrativa, primer títol la col·lecció «Manuals» de la institució normativa.

Ferran Isabel, a través de la llista de distribució Infozèfir, ens informa que el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València –en col·laboració amb la resta d'universitats valencianes– acaba de publicar la Gramàtica zero: el millor ús amb la mínima gramàtica. Com es pot deduir pel títol, es tracta d'un manual que vol ensenyar la llengua de la manera més planera possible, reduint al màxim la terminologia i les explicacions excessivament tècniques perquè resulte més accessible al públic no especialitzat. En este sentit, han donat molta importància als exemples i a la presentació visual dels problemes lingüístics. La Gramàtica zero s'adreça sobretot al personal universitari i als estudiants, i ha tingut un èxit tan notable que ja se n'ha fet una segona impressió, atés que la primera es va exhaurir en pocs dies.


I acabem el nostre repàs a l'actualitat amb una notícia que va sorgir la setmana passada i que ha generat molta polèmica. El Grupo Planeta, en nom propi i de la Real Academia Española (RAE), va enviar un correu a Ricardo Soca –autor del portal web elcastellano.org– en què l'acusava d'estar violant lleis espanyoles per enllaçar continguts de l'avançament de la 23a edició del diccionari de la RAE i li exigia que els retirara. El mateix Ricardo Soca donava la notícia i l'allau de reaccions i comentaris no tardà gens a arribar. Si hi esteu interessats, vos recomanem que visiteu esta extensa entrada del blog Addenda & Corrigenda on trobareu una gran quantitat d'enllaços relacionats amb la notícia organitzats temàticament. A Paterna en valencià lamentem profundament esta situació alhora que ens felicitem per l'actitud constructiva i oberta que mantenen –esperem que per sempre– les nostres institucions normatives: no seria concebible que en el context de globalització que amenaça les llengües minoritzades es donara prioritat als interessos econòmics de determinats grups per damunt de les necessitats dels usuaris, com està passant amb la RAE i el castellà.



Heu trobat a faltar alguna notícia? Vos animem a completar els nostre recull a través de comentaris a l'entrada, i si hi poseu els enllaços a les fonts, millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada