divendres, 18 de novembre del 2011

Notícies de la setmana: presidència de l'AVL, Twitter, videojocs i Enric Valor

Hui mateix, ha tingut lloc el ple en què s'ha elegit Ramon Ferrer com a nou president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua amb 12 vots a favor dels 20 possibles. Tal com arreplega la nota de premsa de la institució, les principals línies d'actuació del nou president seran augmentar la promoció del valencià (que falta ens fa), una col·laboració més estreta amb la Generalitat, augmentar la relació amb altres entitats lingüístiques i normatives, i culminar els projectes en marxa de la institució. En l'acte també s'ha elegit Josep Palomero com a vicepresident, Verònica Cantó com a secretària i, com a vocals, Emili Casanova i Josep Lluís Doménech. També podeu llegir la notícia al Levante-EMV.  

Esta setmana, nombrosos mitjans s'han fet ressò de la imatge del món que mostra l'ús que es fa de Twitter segons els idiomes. Com podreu comprovar, a la Comunitat Valenciana hi ha un predomini aclaparador del castellà (color magenta) i només es distingeixen uns illots minúsculs d'ús del valencià (en verd) disseminats pel territori. Si haguérem de destacar alguna zona, possiblement seria la zona dels Ports i el que sembla ser el sud de la província de València i el nord de la d'Alacant. A les Balears la situació millora una miqueta (hi ha més densitat de puntets verds) i a Catalunya predomina el verd, tret de la zona de Barcelona, on està més igualat. Sort que la llengua no depén de Twitter!

Ens centrem ara en coses més positives. A través de Termcat ens arribava la notícia que l'empresa Ubisoft comercialitzarà el primer videojoc en la nostra llengua. Es tracta de Les aventures de Tintín: el secret de l'Unicorn que apareixerà per a la plataforma Nintendo 3DS i que es basa en la pel·lícula de Steven Spielberg, Peter Jackson i Kathleen Kennedy, estrenada recentment en els cines. Per a l'elaboració d'esta versió, Ubisoft Barcelona i Ubisoft Montpeller han comptat amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. No cal dir que és un pas avant ben notable que la llengua comence a introduir-se en un sector d'activitat que arriba a tanta gent i on tenia fins ara una presència nul·la. Vos deixem un tast en forma de vídeo perquè aneu fent boca: 



I si vos agrada el tema, potser també vos agradarà la Terminologia dels videojocs que ha elaborat el Termcat, on podeu trobar tant terminologia tècnica del procés de creació de videojocs (sabeu que és una malla de polígons? i un sobremostreig?) o termes més habituals entre els usuaris (aventura gràfica, enemic final, PNJ, etcètera). 


I acabem amb bon gust de boca. El 2011 és un any molt significatiu perquè es commemora el centenari del naixe-ment de dos autors capdavanters de la nostra cultura: Manuel Sanchis Guarner —que ja hem comentat en este blog— i Enric Valor, que va ser l'«Escriptor de l'any» 2010 de l'AVL. Per a commemorar l'efemèride, s'ha creat un espai dedicat a Enric Valor dins de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, fruit de la col·laboració entre l'AVL, l'IEC i la Universitat d'Alacant. En esta pàgina podeu trobar informació molt completa sobre la seua vida i la seua obra, i també un recull bibliogràfic sobre estudis relacionats amb l'autor, una selecció del seu epistolari, propostes didàctiques, imatges i enllaços. Entre tot este material, voldríem destacar tres documents que no es poden descarregar en la web de l'AVL, però als quals podeu accedir a través de la Biblioteca Virtual Cervantes. Es tracta de l'extens monogràfic Enric Valor: el valor de les paraules, on trobareu nombrosos estudis elabo-rats per figures capdavanteres de la cultura valenciana, i de dos materials didàctics molt interessants: la vida d'Enric Valor en còmic, i el llibre didàctic adreçat a professors de l'ESO i batxillerat. Esperem que vos faça profit.


I ja sabeu que si trobeu a faltar alguna notícia, podeu deixar l'enllaç en els comentaris d'esta entrada. Salut!

2 comentaris:

  1. Magnífica eixa informació i eixos enllaços que passes. El catàleg d'Enric Valor fa moolt bona pinta, pareix que conté una informació molt valuosa sobre la vida del personatge i la seua escriptura en profunditat. Saps on/com es pot aconseguir en paper?

    Si no passa res, d'homenatges i projectes sobre el de Castalla en sabrem més coses pròximament. Ja en tinc ganes.

    ResponElimina
  2. Hola Josep Lluís,

    M'alegre que t'haja paregut interessant. Imagine que amb el catàleg et refereixes al llibre gran, de 520 pàgines, amb els estudis sobre Valor. Sobre la versió en paper, l'única referència que tinc és el que apareix en la web de l'AVL, que inclou la descripció del llibre i el preu (61,36 euros). Pots trobar la informació en este enllaç.

    No sé quina és la difusió que fa l'AVL de les seues obres (si es venen en les llibreries normals o si es poden encomanar). Per això, et recomane que els toques per telèfon (96 387 40 23) o que els envies un correu ací. Lamente no poder ajudar-te més.

    ResponElimina